Pasy chłodnicze, czyli jak wybrać pasy odporne na mróz

Pasy chłodnicze nie mają łatwego życia. Muszą sprostać tym samym wymaganiom, co zwykłe pasy. Dodatkowo są cały czas narażone na działanie ujemnej temperatury. W tych trudnych warunkach muszą izolować, chronić przed wiatrem i wilgocią. Być odporne na uszkodzenia mechaniczne wywołane przez przejeżdżające wózki widłowe.

Kurtyny z pasów chłodniczych żebrowanych zainstalowane w chłodni.
Kurtyny chłodnicze z pasów żebrowanych, zainstalowane na wejściu do chłodni.

Pasy chłodnicze często są stosowane w zmiennych warunkach temperatury i wilgotności. Nie mogą absorbować wody, przepuszczać wilgoci i powietrza. Dlatego są stosowane wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń.

Pasy chłodnicze cechuje:

  • wysoka izolacja termiczna,
  • wysoka elastyczność i wytrzymałość mechaniczna w ujemnej temperaturze,
  • duża przezroczystość i przejrzystość.

Pasy standardowe zamiast chłodniczych. Czy to dobry pomysł?

Pasy standardowe w chłodni połamane podczas przejazdu wózka widłowego.
Pasy standardowe w chłodni połamane podczas przejazdu wózka widłowego.

Często w chłodniach są stosowane pasy standardowe. Mają one dużą wytrzymałość mechaniczną, jednak w temperaturze poniżej 0º C tracą elastyczność. Im niższa temperatura, tym pasy stają się bardziej sztywne. Przez twarde i zesztywniałe pasy trudniej przejść. Dodatkowo sztywne pasy nie przylegają dokładnie do siebie. Zmniejsza to szczelność kurtyny. Przy temperaturach rzędu -15º C … -20º C może dochodzić do kruchego pękania tworzywa. Jest to niebezpieczne zjawisko, ponieważ ułamany pas może spaść i zranić przechodzącego człowieka lub uszkodzić przewożony ładunek.

Przemrożone i zesztywniałe pasy znacznie szybciej rysują się i matowieją. Przestają być przezroczyste. To sprawia, że nie widać, co jest po drugiej stronie kurtyny. Przejeżdżanie wózkiem przez kurtynę z porysowanych i zmatowionych pasów jest niebezpiecznie, ze względu na brak widoczności.

Jak sprawdzić, czy mamy pasy chłodnicze

Pasy chłodnicze mają zwiększoną ilość plastyfikatorów. Dzięki temu są znacznie bardziej elastyczne niż pasy standardowe. Zarówno w temperaturze pokojowej, jaki i poniżej 0º C. Są elastyczne w temperaturze znacznie poniżej 0º C. Dzięki temu są odporne na złamanie i pękanie. Pasy standardowe w ujemnej temperaturze tracą elastyczność. Zagięta wstęga nie rozprostowuje się łatwo.

Rodzaje pasów chłodniczych

Pasy chłodnicze są produkowane w formie wstęg gładkich i żebrowanych. Wstęgi żebrowane są stosowane tam, gdzie przejeżdżają wózki widłowe. Żebra to podłużne wzmocnienia po obu stronach pasa. Zwiększają wytrzymałość mechaniczną wstęgi. Żebra wystają ponad powierzchnię pasa. Dzięki takiej budowie pas nie trze całą powierzchnią. Pasy z żebrami rysują się znacznie wolniej niż pasy gładkie.

Pasy chłodczne z folii żebrowanej.
Pas żebrowany do chłodni.
Pasy chodnicze z gładkiej folii.
Gładki pas chłodniczy.

Pasy mają szerokość 200mm i 300mm. Dzięki temu można łatwiej dopasować je do różnych otworów i rodzaju ruchu.

Gdzie są stosowane pasy chłodnicze

Pasy chłodnicze są polecane do stosowania na kurtyny paskowe, drzwi paskowe i przegrody. Stosuje się je w chłodniach , przechowalniach oraz samochodach chłodniach, restauracjach, ladach chłodniczych. Wszędzie tam, gdzie przetwarza się i przygotowuje jedzenie. Stosuje się je również w komorach chłodniczych i mroźniczych, do przechowywania wędlin, mięsa, owoców, warzyw, kwiatów, nabiału i mrożonek.